Att veta hur man ska gå tillväga när man är gravid är klurigt ibland. Vi har samlat ihop de vanligaste frågorna för att hjälpa dig navigera igenom din graviditet tryggt, men även för att skaka av dig de vanligaste graviditetsmyterna och -rädslorna.
Enligt den begränsade mängd forskning som finns är det inte farligt att färga håret när man är gravid. För att vara på den säkra sidan kan man ändå alltid välja ekologiska produkter. Vissa väljer att vänta med hårfärgandet tills fostret passerat den första trimestern, dvs. de 12 första veckor som är de mest känsliga.
Att tatuera sig är ofarligt. Därmed finns alltid infektionsrisken vid tatuering – Hepatit B och C samt HIV. Somliga hävdar att mammans stress och smärta direkt eller indirekt alltid påverkar barnet, i och med att hormonerna, blodet och känslosystemet är direkt kopplade med barnets. Ur det perspektivet kan man diskutera för eller emot om tatuering påverkar barnet, ifall mamman upplever tatuerandet som smärtsamt eller obehagligt.
Om behovet för smärtstillande medicin är återkommande är det viktigt att kontakta sin läkare. Om värktablett ändå bara behövs ta någon gång, är medicin som innehåller paracetamol att föredra. Det innebär till exempel Alvedon, Pamol och Panodil.
Värktabletter som fungerar som ”cox-hämmare” ska undvikas. Det innebär exempelvis Ipren, Treo och Ibumetin, Voltaren T, Bamyl, Eeze, Pronaxen, Relifex, m.m. ”Cox-hämmare” är ett samlingsbegrepp för smärtlindrande medicin som även hämmar inflammation. För ett växande foster kan det dock orsaka missbildningar och i värsta fall öka missfallsrisken.
Vissa flygbolag har gränser för hur långt en graviditet har fått gå för att man ska få flyga. Andra har ingen gräns men kräver ett läkarintyg gällande den gravidas hälsa och/eller beräknat förlossningsdatum. Detta beror på att flygbolagen vill minska risken för medicinska komplikationer ombord. Bäst är att kontakta bolaget man ska flyga med för att få ett säkert svar. Innan vecka 24 finns det sällan några begränsningar eller krav.
Viktigt att tänka på är även att många hemförsäkringar inte täcker sjukkostnaderna utomlands i samband med graviditeten om du passerat vecka 28! En graviditetsförsäkring samt reseförsäkring rekommenderas alltid om du ska resa när du är gravid!
Tobaksämnen, som kolmonoxid och nikotin, är skadliga för alla, även friska vuxna. I och med att dessa ämnen kommer passera direkt till fostret, som ofta tar upp mycket större mängder kolmonoxid och nikotin än mamman, rekommenderas rökning aldrig under graviditet.Förutom att dessa ämnen gör att fostret får mindre syre och näring ökar även risken för diverse komplikationer under graviditet.
Om du slutar röka medan du är gravid ska du undvika nikotinplåster och -tuggummi – dessa innehåller också nikotin.
Att bada bastu – och annan slags bad, som badkar, bubbelpool och badtunna – är helt ofarligt. Däremot ska du undvika att bada i vatten i slutet mot graviditeten när vattnet har gått – då är infektionsrisken större, i och med att det ofta finns bakterier och svamp på badplatser och -ytor.
Fysisk aktivitet är hälsosamt och rekommenderat under graviditet. Det är bra för att förebygga smärta under graviditet men även god förberedelse inför förlossningen. Du kan gott till exempel konditionsträna och styrketräna som förut, men ta i beaktande följande saker:
Enligt rekommendation är det bra att den gravida är fysiskt aktiv minst 2,5 timme i veckan. Sprid ut motionerandet så att du är aktiv minst 3 dagar i veckan.
För snusning gäller samma riktlinjer som för cigaretter. Alla tobaksprodukter – snus, pipa, e-cigaretter – är skadliga för det växande fostret, som genom blodet får i sig samma (gift)ämnen som mamman, men som inte är färdigutvecklad och därmed påverkas mycket starkare än hon.