Tidigt ultraljud är en undersökning som kan göras redan från graviditetsvecka 6-8 och är särskilt populär bland gravida som vill ha tidig information om sitt fosters utveckling. Det ger möjlighet till en första inblick i graviditetens utveckling och kan vara till stor hjälp för föräldrar som önskar få bekräftelse på graviditeten, samt för att tidigt upptäcka potentiella avvikelser. Trots fördelarna finns också vissa risker och begränsningar, vilket gör det viktigt att förstå både för- och nackdelarna innan man tar ett beslut.
Ett tidigt ultraljud innebär att en läkare eller specialist undersöker fostret i början av graviditeten, ofta mellan vecka 6 och 13. Syftet är att få information om fostrets storlek, antal foster och om hjärtat slår som det ska. Tekniken använder ljudvågor för att skapa bilder och kan utföras antingen via magen eller vaginalt, beroende på hur tidig graviditeten är. Vaginalt ultraljud används oftast under de första veckorna, då det ger bättre synlighet av det tidiga fostret.
Ultraljudsundersökning kan göras under hela graviditeten och det finns flera syften med undersökningen, från att säkerställa att graviditeten är livsduglig till att fastställa antalet foster. Beroende på behov kan tidiga ultraljud hjälpa vårdpersonal att bättre planera för graviditetens fortsatta utveckling.
Det är ett viktigt verktyg för att klargöra graviditetens status, vilket är till nytta för både gravida, barnmorskor och läkare. Ofta ingår tidiga ultraljud eller TUL i vårdplanen för gravida men det är inte alla regioner som erbjuder tidiga ultraljud. Du kan då välja att gå till en privat mottagning som Aleris, och bekosta undersökningen själv.
Ett tidigt ultraljud görs ofta för att fastställa exakt hur långt gången graviditeten är. Eftersom det kan vara svårt att exakt avgöra graviditetslängden baserat på menstruationsdatumet, hjälper ultraljudet till att ge en mer precis uppskattning av fostrets ålder och beräknat förlossningsdatum, vilket gör att risken för överburenhet minskar. Denna information är särskilt viktig för gravida som har oregelbundna menstruationer eller som är osäkra på datumet för senaste menstruationen. I vår gravidkalender kan du se bebisens utveckling vecka för vecka.
Genom ett tidigt ultraljud kan vissa avvikelser upptäckas redan i ett mycket tidigt skede. Exempelvis kan man upptäcka tecken på flerbördsgraviditeter, som tvillingar, samt vissa avvikelser i fosterutvecklingen. Detta kan ge föräldrar och vårdgivare viktig tid för att planera vidare vård och stödinsatser om det skulle behövas.
Att göra ett tidigt ultraljud innebär flera fördelar för både föräldrar och vårdgivare. Undersökningen kan tidigt bekräfta graviditetens status, vilket ger både emotionellt och medicinskt värdefull information. Det är särskilt fördelaktigt för gravida som söker extra trygghet eller som har medicinska skäl att övervaka graviditeten noga.
För många föräldrar innebär ett tidigt ultraljud en trygghet och bekräftelse på att graviditeten utvecklas som den ska. Den första tiden i en graviditet kan vara orolig, särskilt för föräldrar som tidigare haft missfall. Genom att bekräfta hjärtaktivitet och se fostret kan många uppleva ett lugn och trygghet, vilket i sin tur bidrar till en mer positiv graviditetsupplevelse.
Ultraljud är en välanvänd och säker metod, både för dig som gravid och för fostret. Det finns inga ökade risker med ett tidigt ultralljud för exempelvis missfall eller skador på fostret. Den största risken är det kan skapa oro hos föräldrarna om undersökningen skulle visa något oväntat - det kan röra sig om avvikelser hos fostret, liten mängd fostervatten eller att graviditetens har avslutats utan missfall, en så kallad missed abortion.
I tidiga stadier av graviditeten kan vissa detaljer vara svåra att se, därför rekommenderas gravida att göra ett ultraljud även senare i graviditeten, ett så kallat rutinultraljud.
Ultraljud räknas som en säker metod för att undersöka gravida. Metoden har använts länge och ultraljudsapparater ger ifrån sig en så liten energimängd att det inte har gått att konstatera någon risk för skador på fostret. Många regioner erbjuder tidiga ultraljud- eller KUB-undersökningar mellan vecka 12-13 av graviditeten.
Du kan läsa mer om skillnaden på KUB och tidigt ultraljud på 1177.
Om du känner ökad stress av att göra ett tidigt ultraljud kan du undvika det. Det finns inga medicinska anledningar att undvika undersökningen. Har du inga problem under graviditeten, har inte haft någon blödning eller misstänker komplikationer räcker det att göra ett ultraljud senare i graviditeten.
Du kan läsa mer om riskerna med ett tidigt ultraljud hos Strålsäkerhetsmyndigheten.
När ett tidigt ultraljud utförs är det vanligt att man använder en vaginal ultraljudsstav, särskilt om undersökningen görs före vecka 12. Vaginal ultraljud ger ofta tydligare bilder i de tidiga stadierna jämfört med ett bukultraljud. Proceduren är vanligtvis smärtfri och tar bara några minuter. Under undersökningen kan den gravida se fostret på en skärm, och en specialist beskriver vad som syns, exempelvis hjärtaktivitet och fostrets rörelser. Bilderna kan ge en första inblick i det lilla liv som växer.
Efter ett tidigt ultraljud får föräldrar oftast en uppdatering om fostrets utveckling och en ungefärlig graviditetsvecka. Många föräldrar tycker att det är svårt att se fostret på undersökningen, så det är helt normalt- Om allt ser normalt ut, kan det ge lugn och trygghet, men det är viktigt att veta att ett tidigt ultraljud inte är en garanti för en fullgången graviditet. Föräldrar uppmuntras att följa upp med sina ordinarie kontroller och att kontakta vårdgivare vid eventuella frågor eller bekymmer.